Marktlaan Hoofddorp

In het jaar 2000 is door de gemeente Haarlemmermeer aan het bureau ir. Kees Christiaanse Architecten & Planners bv gevraagd om stedenbouwkundige uitgangspunten voor de nieuwe bebouwing aan de Marktlaan te vervaardigen.
In hun “visie Marktlaan - leidraad voor toekomstige bebouwing” zijn een viertal hoofdzaken vastgelegd voor de westzijde van de Marktlaan:

  • bebouwing als ruggengraat ( vastleggen nieuwe rooilijn op begane grond nivo + bebouwing binnen scherpe verticale rooilijn met hoogte-accenten op speciale stedenbouwkundige plaatsen)
  • gevelmaterialen (glasachtige plint + steenachtig karakter van de bebouwing erboven)
  • luifel als verbindend element (voorkomen van losse luifels zonder samenhang + eenvormigheid in uitvoering (glasachtig)
  • straatinrichting ( homogene bestrating als verbindend element)

Op de locatie Marktlaan 1-3 was binnen deze randvoorwaarden een grotere hoogte van 21 meter (accent) en een dubbelhoge winkelpui toegestaan.
In het gebouw bevindt zich een grote winkel op de begane grond en 1e verdieping (ontsluiting middels twee roltrappen) en kantoorunits op de 2e t/m 4e verdieping.
Door toepassing van een binnenpatio op de 2e verdieping zijn de kantoorruimten voorzien van voldoende daglicht.
Er is gekozen voor een glazen gevel voor de winkel op de begane grond en 1e verdieping (gelaagd glas en bevestiging middels roestvrijstalen spiders). Hierdoor ontstaat een maximaal glasoppervlak zonder verstorende profilering.
De kantoren zijn ontsloten via een smalle entree en trappenhuis aan de zijde van de Marktlaan.
Voor de “steenachtige” gevel van de kantoren hebben wij gekozen voor een keramische (terracotta) gevelbekleding met grote elementen van 500x1000mm.
Voor de glasstroken van de kantoren zijn stalen frames met terracotta lamellen geplaatst om de strakheid van de gevel en het contrast met de glazen onderzijde van de gevel te benadrukken.